Cabinet - obstetrica - ginecologie in Constanta

Ioana Torok - Ginecolog Constanta
Articole

Testarea pentru HPV

HPV este prescurtarea in limba engleza de la Human Papilloma Virus care reuneste un grup de peste 100 de tipuri diferite de virusuri ADN.Dintre acestea, peste 30 infecteaza tractul genital si se transmit pe cale sexuala.Pe baza asocierii lor cu cancerul de col uterin, virusurile HPV se clasifica in doua mari categoriide risc: HPV de risc scazut si HPV de risc inalt.

Cercetarile epidemiologice au consacrat 13 tipuri HPV de risc inalt: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59 si 68.Studii recente incrimineaza alte doua tipuri HPV in etiologia unor cancere de col uterin: 73 si 82 precum si alte 3 tipuri cu potential probabil oncogen: 26,53,66.

Care sunt efectele infectiei cu HPV?

Tipurile de HPV cu risc scazut(ex: 6,11,42 43,44) pot duce la aparitia unor condiloame genitale(negi sau veruci) sau a unor leziuni minore ale colului uterin si pot induce unele modificari trecatoare ale rezultatului examenului citologic Babes-Papanicolaou.

Tipurile de HPV cu risc inalt pot produce nu numai condiloame, ci si leziuni precanceroase(displazii sau CIN) sau cancer la nivelul colului uterin.

Cat de frecventa este infectia cu HPV?

Infectia cu HPV este considerata cea mai frecventa infectie virala cu transmitere sexuala, riscul de expunere pe parcursul vietii fiind estimat la 70-80%.Cele mai multe infectii HPV sunt benigne, asimptomatice, trecatoare.Aproximativ 70% din femeile infectate devin HPV negative dupa un an si 90% dupa doi ani.Unele femei cu infectie tranzitorie HPV pot dezvolta modificari citologice(ASC-US, LSIL) care regreseaza spontan.Cele mai multe persoane nu afla niciodata ca au trecut prin aceasta infectie deoarece nu au condiloame sau alte manifestari ale infectiei pe care le-ar putea identifica, iar rezultatul PAP-testului este negativ.Cancerul colului uterin apare la un procent foarte mic din persoanele infectate, atunci cand infectia virala cu risc inalt este foarte agresiva, persistenta, localizarea anatomica inaccesibila si raspunsul imun deficitar.

Ce este testul HPV?

Testarea HPV se poate face prin doua tipuri de metode diferite si anume:testul de detectie a grupului de HPV cu risc inalt si testul de genotipareHPV.

Testul de detectie HPV se refera la principalele 13 tipuri de HPV cu risc oncogen care sunt analizate ca grup viral cu risc inalt.Aceasta metoda certifica riscul cancerigen dar nu identifica tipul de HPV.

Testul de genotipare HPV(37 tipuri) identifica si nominalizeaza tipul sai tipurile de HPV prezente in proba pacientei.Aceasta metoda permite deci ierarhizarea riscului oncogen, identificarea si monitorizarea infectiei persistente, care este considerata conditia necesara pentru aparitia  cancerului de col uterin, determinarea statusului viral inainte si dupa vaccinarea anti-HPV.

Cum se recolteaza pentru testul HPV?

Recoltarea se poate face atat separat cat si concomitent cu cea pentru PAP-test printr-un procedeu similar, simplu si practic nedureros.

Pacienta se aseaza pe masa ginecologica, se pune in evidenta colul uterin cu doua valve sau un specul iar recoltarea propriu-zisa se realizeaza utilizand periute speciale care aduna celule din exteriorul colului si din interiorul canalului cervical.Uneori recoltarea e insotita de o senzatie de disconfort care dispare in cateva minute.O mica sangerare pe parcursul zilei e posibila si normala.

Cancerul de col uterin nu a disparut nicaieri in lume, totusi el nu este o fatalitate.In marea majoritate a cazurilor(aprox. 80%), el poate fi evitat prin depistarea precoce a modificarilor celulare la examenele medicale preventive!

Pap-testul, genotiparea HPV, colposcopia  reprezinta optiuni de depistare a leziunilor precanceroase care confera un plus de acuratete diagnostica si sunt indicate cu precadere femeilor de peste 30ani.

 << Vezi mai multe articole.. - Trimite prin E-mail